jueves, 26 de mayo de 2016

Metodes de recompte


EXERCICI RESOLT: VARIACIONS SENSE REPETICIÓ


  De quantes maneres podem repartir 6 llibres diferents entre 9 persones, de manera que a cada persona només n'hi toqui un?

Es tracta d'un problema de variacions sense repetició de 9 elements presos de sis en sis. El primer llibre el podem assignar a 9 persones diferents. El segon llibre, només el podem assignar a vuit persones, i així successivament fins a arribar al sisè llibre.



Explicació del diagrma d'arbre i el recompte de resultats


Aquí teniu una espècie de tutorial sobre el diagrma d'arbre i el recpte de resultats.

Esperem que us ajudi!

jueves, 19 de mayo de 2016

TUTORIAL ESCRIT

COM DETERMINAR EL VALOR DE X D'UNA FUNCIÓ LOGARÍTMICA

Determina el valor de X:
3^×=1/9

-Expressem 1/9 com a potència de 3:
1/9=1/3^2=3^-2

- Llavors, tenim:

3^×=1/9=3^-2                      ×=-2

L'ORIGEN DELS LOGARITMES

John Napier va ser un matemàtic escocès  que es va preocupar per inventar mecanismes que facilitessin la tasca a l'hora de fer càlculs.

Va néixer l'any 1550 al castell de Merchiston (Edimburg). John Napier  va transformar el castell on vivia en una residencia per a científics i artistes. A l'any 1594, se li va acudir una idea.  Va pensar que totes les xifres podien expressar-se de manera exponencial.
Al 1614 vas ser publicada la seva obra més important anomenada: Mirifici Logarithmorum canonis descriptio (Descripció de l'admirable regla dels Logaritme) aquesta obra va donar a conèixer els logaritmes que ell els va anomenar com a nombres artificials.

John Napier, es va basar en la idea que havia platejat Arquímedes,es a dir John Napier es va aprofitar de la idea fonamental que havia pensat Arquímedes sobre els logaritmes.



Funcions exponencials

Avui us deixem un esquema molt senzill que us pot a judar a distingir les parts de l'equació d'una funció exponencial i a entendre-la una mica millor.




jueves, 5 de mayo de 2016

ENIGMA MATEMÀTIC #8

EL COMISSARI I EL PRESONER


El comissari d’una presó informa que deixarà sortir de la presó a una persona a l’atzar, per celebrar que fa 25 anys que es comissari.
escolleixen a un Home i li diuen que quedarà lliure si treu de dins d’una caixa una bola blanca, havent dins de la caixa 9 boles negres y nomes una bola blanca.
el presoner sen adona que el comissari posarà totes les boles de color negre, al mati següent el comissari li fa el joc al presoner i aquet queda en llibertat.

com ha aconseguit sortir de la presó si totes les boles eren negres?



ESPEREM QUE US AGRADI LA SOLUCIO LA TINDREU LA SETMANA QUE VE!!

Els Simpsons y les matemàtiques

Avui tornem a una secció que haviem deixat una mica de banda, per recomanar-vos un llibre a tots als que us agradin Els Simpsons i us interessi saber més sobre els secrets matemàtics que amaga la serie, d'una manera divertida i amena.
El llibre l'ha escrit  Simon Singh, un físic y escriptor, autor del llibre sobre la teoria de Fermat.


HIPERBOLES A LA SAGRADA FAMÍLIA

És un monument religiós basat en combinacions geomètriques úniques.  

Els lluernaris per on entra la llum tenen forma d’hiperboloides. Fan servir paraboloides hiperbòlics, per aconseguir que les càrregues descansin sobre les quatre columnes de cada pilar. Al ser geometries que es composen de rectes, faciliten la construcció i treballen millor mecànicament.


Hipèrboles

Avui us deixem un exercici d'hipèrboles, semblant als que hem fet a classe. La setmana vinent us el portarem resolt. Molta sort!


SOLUCIÓ ENIGMA

#Enigma 7
Solució: 95

domingo, 1 de mayo de 2016

Col·laboració

Hola a tots!
A l'entrada d'avui hem volgut probar una cosa un mica diferent, hem col·laborat amb el blog Di si a las mates.
Si visiteu el seu blog trobareu el principi d'una historia matemàtica molt interesant, llegiu-la i torneu aquí per veure com acaba.

El cowboy els ofereix el seu cavall per que facin la repartició amb la condició de rebre un cavall al final. Ara els germans tenen 8 cavalls:


  • El gran n' agafa 4, la meitat 
  • El mitja la meitat dels 4, 2.
  • El petit la meitat dels que queden, 1.
Al final trobem que 4+2+1 son 7 cavalls, d'aquesta manera l'herència es reparteix de forma justa tal com havia dit el pare i el cowboy aconsegueix el seu cavall.